Mandle jsou velmi zdraví prospěšné a chutné oříšky, které bychom si měli ideálně dopřávat každý den. I když obsahují hodně tuků, jsou to tuky zdravé, takže ani štíhlá linie není ohrožena. V čem všem nám mohou být prospěšné a měli by se loupat nebo ne?
Důvody, proč si oblíbit mandle a jíst je pravidelně
Mnohé vědecké výzkumy již několikrát dokázaly, že když budeme jíst mandle alespoň pětkrát týdně, snížíme tím riziko infarktu nebo kardiovaskulárních chorob. Chrání také naše tepny a snižují množství cholesterolu v krvi. Což je zejména v dnešní době velmi důležité. Zpevňují také zuby a kosti a to díky svému vysokému obsahu vápníku a minerálů. Vyživují i náš mozek a zvyšují jeho aktivitu. Pomáhá jako prevence proti Alzhaimerovy choroby. Také skvěle působí proti překyselení organismu, protože působí alkalicky. A ke všemu se doporučují i při dietních režimech a při shazování nadbytečných kilogramů. Za to mohou zdravé tuky, které společně s vlákninou navozují pocit zasycení. Zdravější mlsání už nenajdete.
Loupat nebo neloupat?
Všichni odborníci přes zdravou výživu doporučují konzumovat mandle neloupané. I když koluje několik mýtů, že by se měly slupky zbavovat díky škodlivinám, které údajně obsahují, je to hloupost, kterou nikdo nikdy vědecky nedokázal. A právě naopak. Jíst by se měli i se svou typickou hnědou slupkou, protože právě ta obsahuje vlákninu a antioxidanty. Ovšem pro lepší stravitelnost je dobré mandle před samotnou konzumací nejprve namočit do vody. Nejlépe uděláte, když si svou denní dávku namočíte přes noc. Budou pak lépe chutnat, budou křupavé ale měkké a také budou čerstvé.
Jíst bychom je ale vždy měli bez jakkoliv tepelné úpravy, pražené mandle nebo dokonce osolené na zdraví příliš nepřidají. Pokud už si je budete chtít opražit, nedělejte tak na oleji na pánvičce ale dejte je na plech do trouby.