Máte doma maďarskou papriku nebo kořenící směs do guláše, polévek, perkeltu nebo do karbanátků? Pak byste měli vědět, že máte doma opravdovou kvalitu.
Pěstují je stovky rodinných farem – víte, že v Maďarsku je zemědělství zdrojem obživy pro zhruba pět set tisíc rodinných farem? Většina z nich obdělává jen malá políčka do pěti hektarů, což je velké plus, neboť se jim mohou věnovat důkladně na profesionální úrovni.
Tradice se přenáší napříč generacemi – farmaření se tu dědí z generace na generaci a lidé si tu také předávají svoje vědomosti a zkušenosti. Proto také farmy prosperují a mohou si dovolit svoje výpěstky i vyvážet za hranice země. O maďarských surovinách a potravinách se všeobecně ví, že jsou velmi výživné, a jsou ve světě opravdovým pojmem.
Slunce nic nenahradí – dovedete si představit neustále žít pod zemí při umělém osvětlení, i kdyby bylo plnospektrální? Děsivé, že? Nedostatek slunečního svitu vyvolává mimo jiné i hluboké deprese. Chcete-li si zlepšit náladu a mimo jiné si užít termálních lázní, vydejte se do Maďarska. Slunce tam svítí mnohem víc, než kdekoli jinde v Evropě, a proto tu také mohou pěstovat kromě ovoce a obilovin i zeleninu a bylinky, potřebné pro různé směsi maďarského koření.
Nížina je víc, než hory – milovníci horských terénů, které jsou zdolávány pěšky nebo na kole, na ně nedají dopustit. Jsou odtud fantastické výhledy do krajiny, ovšem zamysleli jste se někdy nad tím, že mezi ty nejkrásnější pohledy dolů z hor patří právě ty, kde něco roste, kvete či dozrává? Chodíme zkrátka do hor proto, abychom si lépe uvědomili tu docela prostou pravdu – v nížinách se opravdu lépe daří zemědělským plodinám a v Maďarsku to platí stejně tak, jako u nás v Polabí. Ovšem s tím rozdílem, že maďarské nížiny mají mnohem větší rozlohu a lepší pěstitelské podmínky.